Negyedik fejezet- A gyerekek és a sport


Miért tartom az egyik legalapvetőbb dolognak a grapplinget(bírkózást) gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt?

Először is szeretném leszögezni hogy egy jó edző irányítása alatt bármelyik sport jó hatással lesz a gyerek mentális és fizikai fejlődősére legyen az akaraterő, motoros készségek, állóképesség vagy az egészség megőrzése. Ezért szoktam mondani az olyan gyerekek szüleinek, akiknek valamiért nem tetszik a küzdősport, hogy mindegy milyen sportot végez a gyerek, az a fontos, hogy szeresse és rendszeresen gyakorolja. Az eredmény nem marad el.

Az első lépések

Gondoljunk csak bele, hogy előbb tanul meg a csecsemő mászni, esni, mint bármi mást az életében. Innen megközelítve érthető, miért a birkózás az első, amit a gyerek megpróbál, mégha nem is tradícionális értelemben. Ez az,amit 2 testvér, vagy a haverok először csinálnak, így döntik el sérülések nélkül, ki az erősebb, így mérik fel egymás erejét, ügyességét. Ez egy olyan mozgásforma, ami a gyerekeknek ösztönösen jön és mint ösztönös mozgásforma nagyon sok mindenre megtanít. Egy ősi, belülről jövő mozgás ez, ami méltatlanul el van feledve és igen szűk réteghez jut el, pedig rengeteg pozitív hatása van.

Ha a gyereket elvisszük egy grappling órára, a következő dolgokat tanulja meg elsőként:

Mentális oldal:

Kudarc- igen ezt is át kell élni, sőt többet fejleszt mint a győzelem, de nem védhetjük a gyereket a kudarctól, mert idővel úgyis szembesül vele. Ha iskolában, munkahelyen találkozik vele először nem lesz kellemes.

Megérdemelt siker – Nem mindegy, hogy a gyerek a kettesért is megkapja az új ájfont vagy csak az ötösért: a verseny elvárásokat támaszt vele szemben. És nem, a 4. helyért nem jár érem, sem kupa, így megtanulja, hogy siker és siker között is van különbség! A befektetett munka megtérül, mert a versenysport az életre nevel.

Feladni egy küzdelmet – Fontos ésszerű döntést hozni és tudni, mikor kell váltani. Feladni, keserű pirula ez, de higgyétek el, többet tanulunk belőle. Bugyuta hozzáállásnak tartom, hogy sose add fel, az életben igenis van, amikor be kell látni, hogy valami abban a formában nem megy. Kivéve, ha te vagy a Gyalog Galoppból a fekete lovag és ki tudsz egyezni egy döntetlenben.

Testtudat – Tisztában kell lenned vele, hogy melyik ízületed merre és milyen mértékben képes elmozdulni. Alap anatómiai és fizikai ismeretekre teszel szert.

Taktika – Egy-egy elleni küzdelemben megtanulod kicselezni az ellenfelet és megtanulsz taktikát építeni.

Fizikai oldal

:1. Erő

2. Gyorsaság

3. Robbanékonyság

4. Rugalmasság

5. Állóképesség

6. Esések tompítása

7. Dobások

Klubunkban, a Ronin Fight Academy-ben a Grappling egy igen ritka formáját a Combat Wrestlinget oktatjuk, mely nem igényel speciális öltözetet, mint a judo vagy más keleti küzdősportok. Technikái minden körülmények között az MMA szabályrendszerben is működnek sallangmentesen, csak a lényegre fókuszálva .

Ha szeretnéd kipróbálni ezt az OldSchool edzésformát, jelentkezz bátran 🙂

Mert Ti vagytok a Ronin !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük